Behovsanalys

Mer
23 apr 2019 16:09 #40 av sm7fld
Svar från sm7fld i ämnet Behovsanalys
Här har vi regionkoordinatorer ett (informellt) ansvar att informera lokala amatörradioföreningar och FRO-avdelningar om möjligheterna att öka robusthet i kommunikationsvägar och tillgänglighet till lokala repeatrar, APRS-noder och övrig ansluten utrustning!

Håkan koordinator i Rg L, Norra Skåne

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
23 apr 2019 15:55 #38 av sa0bxi
Behovsanalys skapades av sa0bxi
Denna tråd är tänkt för diskussioner om vilken typ av informations- och kommunikationssystem som behövs i extraordinära situationer när de ordinarie systemen sviktar eller saknas.

Organisationer med beredskapsansvar svarar alla, på frågan om vilken typ av samband de behöver i skarpa lägen, att det viktigaste är att kunna prata med varandra under en insats. Radioamatörer kan då med hjälp av sina repeatrar tillhandahålla en extra livlina. Genom att koppla sina repeatrar till ett repeaternät (tex Echolink) blir de det globalt tillgängliga, så länge som det nät de kopplas till, exempelvis Internet, är uppe. Koppling till AMPRNet gör det möjligt att behålla kontrollen över robustheten.

När man väl kan prata, behöver man få fram andra typer av information, såsom kartor, kontaktlistor, instruktioner. Man kan också ha god hjäp av interaktiva verktyg och IT-tjänster av olika slag, exempelvis stödsystem för att kunna föra evakueringsprotokoll, ärendehantering, informationsspridning till olika målgrupper. Möjligheten för evakuerade att meddela sig med anhöriga har i flera uppmärksammade incidenter visat sig vara en trång sektor.

Man bör också diskutera olika scenarier och hur man kan förbereda sig för dem. Nedsläkt land beskrev ett sådant scenario, terroristhandlingarna på Drottninggatan rett annat. Ett exempel på förberedelse är informationsbunkring, att förutse vilken information man kan behöva och se till att den lagras i lokal mobil server med stöd för frånkopplad drift om Internet försvinner.

Utbildning och övning är avgörande för att intentioner och planer ska fungera när det blir skarpt läge.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Powered by Kunena Forum