× Se även hemsidans meny där pågående projekt visas!

Fickserver

Mer
28 nov 2020 15:16 #169 av sm7fld
Svar från sm7fld i ämnet Fickserver
Hej alla AMPRNet-vänner!
Vill redovisa ett delmål i ämnet "kontinuerligt uppdatera fickservern":
Nu har jag sandlådan körklar med två kompletta webbservrar som vardera kör Joomla ver 4 (beta). På dessa har jag aktiverat stödet för fjärråtkomst via API.

Nästa steg blir att påvisa kontakt mellan servrarna=webbsidorna genom överföring av t.ex en artikel eller en menyuppdatering eller ngt annat upphetsande...

Fortsättning följer...
73 Håkan sm7fld
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
26 nov 2020 14:54 #168 av sm7fld
Svar från sm7fld i ämnet Fickserver
Ett av fickserverns krav/önskemål enligt amprnet.se/index.php/projekt/amprnet-fickserver är att den i uppkopplat läge ska kunna uppdateras kontinuerligt. Från att ur mitt perspektiv ha varit en svår nöt att knäcka så ser jag nu iaf det berömda ljuset i tunneln!

I nästa version av CMS Joomla ver 4 (som finns att hämta för test och utveckling) är detta de facto en realitet. Genom användning av API och lämpliga programverktyg är det fullt möjligt att fjärruppdatera en joomla-sida (eller flera). I verktygslådan behövs det CURL och Postman för att bygga de API som behövs.

Jag är i färd med att sätta upp två joomla ver 4-sajter som vhosts på en lokal LAMP-server att användas som sandlåda för att lära mig mer om detta. Vill betona att det är inte någon 1-2-3-klick och sedan klart-lösning, här krävs en massiv inlärning och ett dito experimenterande, men det är ju ett perfekt tillfälle att syssla med i dessa coronatider!

För den vetgirige finns mer att läsa här: magazine.joomla.org/all-issues/august-20...ing-and-a-taste-test

73 Håkan sm7fld

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
19 okt 2020 12:10 #145 av sm7fld
Svar från sm7fld i ämnet Fickserver
Glädjer mig som jag skrev i det föregående inlägget att projektet INTE ligger i skrivbordslådan utan har blivit realiserat!

Ser fram mot ett "startpaket" att jobba vidare på!

– Yes, det är Asterix som jag kör på prov. Att få till en gateway mot svx-link är en intressant fortsättning som jag ska grotta ner mig i, självklart!

Tyska Hamnet har jag kikat på, verkar att vara synnerligen kompetent och det inkluderar även nodkartor, Asch ja!

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
19 okt 2020 11:59 #144 av sa0bxi
Svar från sa0bxi i ämnet Fickserver
Fickservern ligger inte i någon skrivbordslåda. Den är ute, uppe och snurrar på några ställen. Jag återkommer med en instruktion om hur en baskkonfiguration kan se ut. Jag har ett embryo som kräver lite tid att göra fullständigt lättillgänglig. så ge mig en vecka eller två.

Är det Asterisk du kör som pbx? Det finns en gateway mellan svxlink och ett routat voipnät med asteriskburkar en bit ner på todo-listan i amprnet-ab. Har duhela eller bitar av detta så tar vi gärna in det. Just nu samlar vi bara information. Några intressanta länkar vi hittat är
www.voip-info.org/asterisk-dundi-call-routing/
hamshackhotline.com/
www.voip-info.org/enum/
Försöker just nu hitta detaljer om ett nät jag fått nys om som körs i tyska delen av amprnet, det dom kallar hamnet

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
19 okt 2020 11:29 #141 av sm7fld
Svar från sm7fld i ämnet Fickserver
Lite vid sidan av:
Denna forumtråd har nu lästs av >15 besökare. Parallelltråden om den Portabla AMPRNet-noden har lästs av >80 besökare!
Slutsats: Vårt forum är i bruk och läses flitigt.

Det finns inga frågor eller tankar som inte platsar här så länge de är ämnesrelaterade
Vi har alla olika kompetenser och befinner oss i varierande faser av kunskapsinhämtning. Det finns därför inga frågor som inte är tillåtna eller "lämpliga"!

Citat av (för mig) okänd:
"Bättre dricka sig otörstig ur kunskapens källa än att dö av törst i okunnighetens öken!"

Vi hälsar nya som gamla besökare av forumet välkomna gärna med ett litet avtryck i form av ett inlägg i kategorin "Presentationer"!

/Webmaster

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
19 okt 2020 09:44 #140 av sm7fld
Svar från sm7fld i ämnet Fickserver
Tack för inlägget Björn!

Genom att lyfta fram projekt som inte har ventilerats på länge så kan det kanske generera ett nyvaknat intresse hos fler? –Fickservern är ett fantastiskt projekt som förtjänar ett bättre öde än att hamna i arkivet. Dock tycks det som att du/ni har fått det att lämna skrivbordsstadiet att döma av de exempel du nämner. Kanske det kan marknadsföras på nytt i en artikel på hemsidan?

Kanske detta inlägg kan väcka intresset hos andra i vårt avlånga land för detta och övriga projekt som finns upptagna under meyvalet "Projekt" på hemsidan. (Smygreklam)

En (abstrakt) tanke: Att paketera en "bas-version" av fickservern innehållande DNS/VPN/och *.*-tjänster (fyll i med flera exempel) för att enkel anslutning till amprnätet att användas som startramp för vidareutbyggnad med andra tänkbara applikationer som exempelvis tile-server för Open Street Map som jag har propagerat för i ett annat forumämne.

Ytterligare exempel på tillämpning: Jag testkör i nuet en PBX (IP-telefoniväxel) som kör på en Rb uppsatt som en autonom VoIP-server. Ringer inom mitt LAN med såväl "Soft-Phone" på datorerna som mobiler (på wifi) och även via "bakelit-telefoner" via A/D-omvandlare ansluten till LAN-et . Ett exempel på användning för en sådan tjänst kan vara vid kommunens s.k. Trygghetspunkter, ett i vår kommun välutvecklat koncept där FRG bemannar ett antal TP enligt avtal med kommunen. Trygghetspunkter i Kristianstads kommun

Jag utvecklar gärna hur en sådan tillämpning kan se ut i en kommande inlaga.
Det går säkert att finna fler applikationer att koppla till basversionen av fickservern. Endast fantasin tillsammans med bristen på utvecklare sätter gränserna för detta...

Genom detta förfarande har alla som önskar delta i utvecklingen samma plattform med de basala komponenterna redan på plats. Kan vi dessutom utbyta erfarenheter via vårt forum så kanske vi får en större spridning än hitintills?

Håkan SM7FLD

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
18 okt 2020 23:13 #137 av sa0bxi
Svar från sa0bxi i ämnet Fickserver
Hej Håkan, Stort tack för prompten!

Jag känner mig just nu som ägare till själva fickserverprojektet men skulle välkomna samarbetspartners. Det känns lite ensamt. Kanske borde missionera mera.

Jag berättade om läget för fickservern i mina senaste inlägg i den parallella tråden Portabel Amprnet-nod. Läs gärna dessa och formulera mer konkreta frågor.

Det är viktigt att förstå att fickservern är en plattform för appar och är ett projekt i sig. Varje app utgör sedan ett eget projekt med egna ägare. Jag känner i första hand ansvar för att plattformen finns och fungerar, men medverkar gärna i diskussioner om appar. Jag hjälper mer än gärna till att sätta up en fickserver om det finns en behovs/kravspec att utgå från. Kanske borde jag göra en mall för kravspecning.

Fickservern snurrar i några prototyper hos några utvecklare och några klubbar med olika uppgifter, främst dokumentarkiv, klubbwebbar och lite datainsamling. En sitter som olsr-meshnod på TM-taket. Några utgör ett övervakningssystem för vattenfärbrukning i skärgårdsmiljö. En åker omkring i en beredskapsväska kopplad till Isaac-kortet som jag berättat om i en parallell tråd och som är ett resultat från fickserver-projektet ( sk0mm.amprnet.se/amprnet/isaac/ ). En utmaning i denna väskserver som jag just nu jobbar med tillsammans med en annan kollega, är att kunna erbjuda NATad surf via en fickserver-accesspunkt som samtidigt letar uppströmskontakt för sitt vpn. Det visar sig inte vara trivialt att få iptables fixa både vpn och nat över samma interface med olika adressrymder. Just nu är min bedömning att man endera måste få utvecklarna bakom iptables att bygga ut, eller använda skarpa adresser, kanske ett fall för ipv6.

Vad gäller de specifika apparna är läget bedrövligt beroende på brist i första hand på utvecklare men i flera fall också brist på engagerade användare. Vi har tidigare berättat om det distribuerade ärendehanteringssystemet tms.amprnet.se som utvecklades av en exjobbare på KTH och fortfarande används av Lidingöloppet i deras evenemang. Den ägs av sm0epx men saknar nu vdareutvecklare/underhållare sedan exjobbaren försvann utomlands innan porteringen av appen till RPi blev slutförd. Intresserade är hjärtligt välkomna. Samma öde har drabbat autentiseringssystemet amprid, arkivsystemet amproar och eduroam-klonen amproam som alla implementerades i prototypform till olika nivåer som studentprojekt där vi sedan misslyckades hitta någon som var beredd att ta över. Evakueringsappen specades av www.frgnorr.se för ett par år sedan men kom inte längre än abstrakt spec i brist på utvecklare. Den mer detaljerade specen av själva scenariet ansågs av säkerhetsfolk på inblandade kommuner för känsligt för att dela ut så jag fick aldrig se det. Så det finns olika typer av utmaningar, men framförallt fattas det engagerade utvecklare. Alla sådana vore hjärtligt välkomna.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
18 okt 2020 20:55 #136 av sm7fld
Fickserver skapades av sm7fld
Efterlyser information om projekt fickserver som omtalas på annan plats i vårt forum. Projektet har funnits med i projektlistan en längre tid men ser ingen uppdatering eller övrig info om det.

Med glimten i ögat sagt: Finns fickservern eller är den fik-tiv?:lol: Ni som "äger" projektet, dela gärna med er till oss andra som är nyfikna och intresserade. Vem vet, kanske någon rentav kan bidra med ett eller annat??

73 Håkan SM7FLD

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.216 sekunder
Powered by Kunena Forum