× Allianser och finansiering

Vad kan vi - Amprnet Sverige - erbjuda till den civila beredskapen i Sverige?

Mer
14 apr 2021 23:19 #176 av sa0bxi
Hej Christer, Robban och eventuella andra fickserverintresserade,
Jag har jobbat, och jobbar fortfarande, med fickserverkonceptet och skulle kunna samla mig till ett seminarium över nätet före sommaren om det finns ett intresse för det.
Tyvärr ligger all diskussioner med organisationer med beredskapsansvar om krisscenarier och tillhörande appar, så gott som helt nere, dels på grund av pandemin, dels på grund av den begynnande omdaningen av civilförsvaret som nu i början tycks skapa förvirring åtminstone hos de civilförsvarsföreningar jag har kontakt med.
Det senaste året har jag därför fokuserat på plattformar för olika stationära och mobila scenarier. Jag har framförallt kikat på basfunktioner som kraftförsörjing, tidhållning, namnöversättning, men också en del realtidsfunktioner som kräver sensorer och ställdon samt smalbandiga datakommunikationsvägar som inte kräver fri siktlinje, typ NPR och mer traditionell packet, som komplement och backup för de bredbandiga amprnet-stråken,
De fickservrar jag har igång för olika ändamål är samtliga RaspberryPi, hela skalan från de strömsnålaste zero-W, 1A och 2B, till de mer kompetenta 3B, 3A+, 3B+ och 4B med olika minneskonfigurationer. För backup-kraft testar jag just nu bland annat PiJuice, Som Tier-1-klocka har jag nwdigital/draws som också erbjuder en kompakt digipeater och apparna aprs, winlink-klient och rms-gateway. Tillsammans med sm0epx/micke har jag byggt en pi-HAT för "Isolation of Audio And Control" (Isaac) som gör det möjligt att koppla ihop radior och datorer, lite liknande Draws. Allt detta berättar jag gärna om, om någon är intresserad.
björn/sa0bxi

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
13 apr 2021 15:24 #175 av SM5RVH
Hej Christer!

Ursäkta sent svar.

Jag har själv endast fått fickservern beskriven för mig och tyvärr inte "kört den". O jag vet inte vem som har "binärerna" till densamma men det torde vara någon av våra ursprungliga medlemmar i föreningen.

mvh

//robban

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
13 mar 2021 21:13 #174 av cwidell
Hej. Var finns beskrivning av fickservern och kanske var man får tag på den? /SM3EQF Christer

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
11 mar 2021 20:11 #173 av SM5RVH
Efter att varit med inom Amprnet Sverige en tid finner jag att vi har många bra ideer och tankar om vad vi kan och bör erbjuda beredskapsorganisationer i en krissituation. Vi har redan Fickservern som kan vara väl så bra att använda men vi behöver "klä" fickserverns användning i usecase. Vi behöver även formera fler usecase som kan vara till nytta t.ex.hur vi kan knyta samman repeatrar så att ljudet in och ut ur repeatern kan förmedlas till andra ändar av till exempel ett län där en annan repeater återutsänder ljudet.
Ett annat alternativ borde kunna vara en förmedlingsstjänst av både ljud och bild för konferenser mellan kommunledningar eller andra representanter i beredskap.
- Vilka fler bra ideer finns?

mvh

//robban

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.122 sekunder
Powered by Kunena Forum