Efter en extremt lång startsträcka (~7 år!) känns det fantastiskt fint att äntligen vara med på AMPRNet på riktigt...!

Vi har nu etablerat vår gateway i Kristianstad  och har därmed kunnat driftsätta vår första nod, Sveriges APRS-server. Vi arbetar nu oförtrutet vidare för att bygga en lokal infrasruktur där vi kommer att erbjuda flera tjänster.

Våra repeatrar på 2m och 70cm liksom vår APRS-nod SK7BQ-10 står på tur att anslutas. Vi söker nu aktivt platser i Kristianstad med omnejd där vi kan etablera länkar och övrig utrustning för att bygga vidare på vårt länknät vilket kommer att stå samhället till tjänst i kristider!

Håkan SM7FLD

Kristianstads Radioamatörer SK7BQ

Vid styrelsemötet hos Kristianstads Radioamatörer 2020-02-11 beslutades att föreningen begär återinträde till AMPRNet Sverige. SM7FLD Håkan, utsågs till klubbens representant.

Det drogs upp riktlinjer för etablering och anslutning till AMPRNet och i det inledande skedet hoppas vi på en anslutning via VPN med målet att få till stånd en Sunet-anslutning i Kristianstad. Håkan informerade om såväl möjligheter som svårigheter och att det behövs ett flertal personer som aktiverar sig för att vi ska komma igång.

Håkan SM7FLD

Kristianstads Radioamatörer, SK7BQ har berikats med en ny repeater för DMR. Repeatern är samlokaliserad med SK7BQ/R som är QRV på RV59. Den nya repeatern går på 70-cm och använder 434,525MHz med -2 MHz separation och CC 7 Här kan du läsa mer.

Vi hoppas att snart få se även dessa resurser anslutna till AMPRNet och inbjuder ansvariga till en diskussion om hur detta kan ske,

Packet Radio fick ett uppsving under första halvan av 1990-talet.

Vi var ett antal radioamatörer i Kristianstad med omnejd som byggde våra TNC:er (Terminal Node Controller). TNC:n kommunicerade med datorn via serieporten över RS-232 och mot radion via kontrollkablage för S/M-omkoppling, LF in/ut.

Vid denna tidpunkt var PC:n inte så vanligt förekommande hos den genomsnittlige radioamatören, det var däremot Commodore C-64 och Atari för att nämna några. Datorn tjänstgjorde endast som terminal. TNC:n gjorde jobbet, den fungerade som "postkontor" som lagrade och vidarebefordrade våra mejl. Att skicka ett mejl över ett stort antal noder kunde ta flera dagar ibland, men fram kom mejlen iaf!

Dataöverföringshastigheten var svindlande 1200 Baud, TNC:n klarade iofs 9600 Baud men det gjorde inte dåtidens transceivrar, förutom ett fåtal i den högre prisklassen.

Jag förmodar att våra anropssignaler och tilldelade IP-adresser finns bevarade i den numera obsoleta DNS-databasen från den tiden.

SM7FLD Håkan

 

Bilden visar ett Packet Radio modem, TNC

Det var KA9Q som var upphovsmannen till det

och det bygdes i ett stort antal


Underkategorier